Vajon miért kell napelem inverterről győzködnünk az ügyfeleket?

A tervező asztalomon sok minden megfordult már sok mindenki keze által. Ez most úgy hangzik, mint ha mással dolgoztatnék magam helyett, de nem így van. Egy építőipari cégnél dolgozom, ahol a profil nagyon széles, a legaprólékosabb tervezési feladatoktól egészen a kivitelezésig mindennel foglalkozunk. Van egy érdekes szokás nálunk. Természetesen van egy nagy irodánk, és mindenkinek meg van a maga asztala, széke és kis zuga, ahol hivatalosan a helye van, mégis, ha belépsz hozzánk egy átlagos munkanapon, majdnem 100 % az esélye, hogy mindenkit valaki másnak az asztalánál fogsz megtalálni. és ha másnap visszajössz, akkor szintén máshol találsz majd megint mindenkit.

napelem inverterAzt gondoljuk mi mindannyian, hogy a kreatív elme működését a legapróbb icipici impulzusok, benyomások is befolyásolják. És bár apróságnak tűnik, de mégis azt hisszük, nem is hisszük, tudjuk, mert tapasztaltuk, hogy az az apró nézőpont változás, hogy átülünk egymás asztalához és ott dolgozunk, abszolút túl tud lendíteni a legnagyobb alkotói holtponton is. Most épp a marketinges asztalánál ülök, Itt tele van minden kütyükkel. Valószínűleg ilyen reklámajándékok lehetnek, de minden szín, minden forma, amit meglátok, inspirálóan hat az agyamra. Az én asztalomnál meg az energetikai tervező lány ül. Ha jól hallom, éppen a napelemes partner cégünkkel beszélget, hogy az aktuálisan tervezendő házunkra milyen rendszer kerüljön. Már vagy két hete nem tudunk megegyezni az ügyféllel, hogy kerüljön-e napelem inverter is a rendszerbe. Mi természetesen egyértelműen az igenre szavazunk, de a megrendelő egyszerűen hallani sem akar róla, mert szerinte haszontalan. Átirányítottuk már őket egy csomó szakmai oldalra, beszéltek velük a napelemes cég szakemberei is, de egyszerűen hajthatatlanok. Most a kolléganőm éppen őket próbálja puhítani.

Sokszor előfordul, hogy az ügyféllel nem azonosak az elképzelések, és emiatt gyakran keveredünk akár éles vitákba is. Egyszer előfordult, de az ténylege elég extrémeset volt, hogy egy pasival annyira összebalhézott a kollégám az irodában, hogy majdnem verekedés lett a vége. A pasas meg volt róla győződve, hogy neki déli fekvésű lesz a terasza, de az önkormányzat nem adott építési engedélyt azokra a tervekre, ami ezt biztosították volna. A kollégáim áttervezték az egész építményt, mire arra meg kitalálta, hogy nem jó, mert a garázshoz hátra kell mennyi az udvarba. Akkorra már kezdet elfogyni mindenkinek a türelme, és mikor ide telefonált az ügyfél, kicsit valóban ingerültebben beszélt vele. Ennek az lett a vége, hogy egy óra múlva megjelent a férfi az irodában és alig tudtuk lenyugtatni. Annyira emlékezetes ez az eset, előjön minden céges rendezvényen. Ma már jókat mulatunk rajta, de akkor átélni azért nem volt annyira vicces.

Mert ez is egy fajta szolgáltató ipar, és mint majdnem minden szolgáltatásnál, most leszámítva, hogy ez az ember pénzkeresete, azért csinálja, hogy az ügyfelet elégedetté tegye. Itt a napelem inverter ügynél sem a mi mániánk, hogy legyen. Persze, anélkül is meg lehet építeni a rendszert, még lehet, hogy nekünk kevesebb fáradtság is, bár ebben nem vagyok biztos, mert nem az én szakterületem, de a kolléganőm biztos benne, hogy később ezt a vevő meg fogja köszönni, ha most hallgat rá és emiatt nem hajlandó engedni az igazából. Miközben hallgatom a heves vitájukat eszembe jutott egy másik eset is, amikor egy átalakításnál egy idős néni kitalálta, hogy a konyhába építsünk neki WC-kagylót. Ez is egy gyakran emlegetett, vicces története cégünknek. És nem hittem volna, de mikor a néni a nagy ragaszkodás közben megindokolta, hogy miért szeretné ezt, akkor még valami féle logikát is találtam benne. Ugyan is elmesélte, hogy a moslékot, maradékot mindig a WC-be szokta önteni, de nagyon nehéz neki a fürdőbe elcipelni a fazekakat, mennyivel egyszerűbb lenne, ha a konyhában is lenne egy. Olyan aranyos volt, ahogyan mondta, hogy majd meg ettük. Felvilágosítottuk róla, hogy létezik konyhamalacos mosogató, de ott végig sem hallgatott és már elkezdett tiltakozni, hogy mégis hogy gondoltuk ezt, hát ő lakásban lakik, hogy jön oda a malac? Na, itt már mindenki nevetett. A vége az lett, hogy az egyik kollégám, aki viszonylag közel lakik és rendelkezik konyhamalaccal, hazahívta magához, és megmutatta neki, hogy mire gondolunk. Végül sikerült meggyőznünk. Persze, mikor már a saját szemével látta, akkor is nehezen hitte el, hogy bele szabad önteni a mosogatóba a maradékot, de egy kis győzködéssel keresztül vittük a dolgot.

Most ugyan ez zajlik az asztalomnál a napelem inverter kapcsán. Nem érti meg az ügyfél, hogy ha visszatermeli a rendszerbe az áramot, akkor azzal pluszban spórol. De csak fújja a magáét és ellenkezik a kollégámmal, mert ő nem tudja ezt megérteni. Nem tudom, mi járhat a fejében? Vajon arra gondolhat, hogy nekünk fűződik ehhez érdekünk? Végül is manapság nem szokás időt és energiát fektetni abba, hogy az ember vadidegeneket győzköd arról, hogy nekik mi a jó. És ez a sztori amúgy is olyan nagyon hihetetlen. Hiszen ki hallott már ilyet, hogy az, aki alapvetően az áramot szolgáltatja, meg is veszi. Végül is értem, hogy mit nem ért. Vagy… várjunk csak! Mégsem értem. Minden esetre nagyon tisztelem a kollégám kitartását. Én nem biztos, hogy képes lennék ennyi energiát befektetni abba, hogy valakit a saját érdekében győzködjek. De ő még most is, még mindig csak mondja neki. Nem adja fel és egy pillanatig sem tétovázik, ha oda kell mondania valamit. Kíváncsian várom, hogy mi lesz ennek a vége. Meg a beszámolóját is a kolléga nőmnek, hogy milyen érveket hozott fel ez a megrendelő. Mert majdnem teljesen biztos vagyok benne, hogy ez az ember laikus, a javasolt szakmai oldalakat nem olvasta végig, és mégis mereven ragaszkodik az igazához. És abban is biztos vagyok, hogy olyan érveket sorakoztat fel, aminek nem hogy a témához, de valószínűleg a realitáshoz sincsen köze. Ha emberekkel foglalkozunk, sokszor olyan váratlan eszmefuttatásoknak lehetünk tanúi, hogy megáll az ész. Minden tiszteletem az ügyfélszolgálatosoké, én biztosan nem lennék erre a feladatra képes. Minden esetre úgy érzem, nyeregben van a kollégám, és el fogja érni a célját. Nem hinném, hogy ennyi győzködés és észérv után bárki is tudna nemet mondani egy ilyen bájos hölgynek.

Én pedig, mivel ismét erőre kaptam és inspirálódtam ennél az asztalnál szintén folytatom a munkámat és alkotok valami szépet. Igyekszem kizárni a zajokat és csak a belső hangra koncentrálni. Aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Remélem valami eladható.