Oxigén mindenhol, még palackban is

Jelenleg a társadalmunkban tervezés nélkül nagyon kevés dolgot lehet profin megvalósítani. Legyen szó bármilyen területről, egyszerűen nem lehet megkerülni, minden vállalat és megvalósítás tervekre épül. Ez alól nincs kivétel. Ilyen az építőipar is. Ahhoz, hogy egy ház felépüljön, sokszáz apró lépést kell megtenni, megtervezni és kivitelezni, hogy végül egy kész házat kapjunk, ráadásul a tervezett időben. Sok esetben egy ház terve már 1-2 évvel azelőtt elkészül, hogy a tényleges építkezés elkezdődne. Erre azért is van szükség, mert rengeteg engedélyt kell beszerezni ahhoz, hogy házat építhessünk, és az ingatlanvásárlásnak is jó sok fázisból áll. Az egyik a ház tervezése, egy másik az engedélyeztetés, egy harmadik a kivitelező cég megbízása, és így tovább.

Építkezés során számtalan alapanyagra és szerszámra van szükség, ám ugyanez a helyzet akkor is, ha éppen nem építeni, hanem lebontani szándékozunk valamit. Egy épület bontása is körültekintő tervezést igényel. Olyan módon kell végezni, hogy biztonságos legyen, alapos tervezés előzi meg azt a folyamatot is, hogy melyik elemet mi után lehet lebontani. A bontáskor keletkező hulladék elszállítását is előre ki kell találni, számtalan féle hulladék jön létre egy épület bontásakor, amiket szelektálni kell. Nem lehet csak úgy a hulladékot kidobni, olyan nagy mennyiségről van szó, hogy gondoskodni kell az elszállításukról, konténert kell rendelni. A bontáskor talán a legérdekesebb eszköz az a vágógép, amivel az épületek tartószerkezeteit lehet szétvágni.

Ahhoz, hogy az ilyen eszközök működjenek, elengedhetetlen hozzájuk az oxigénpalack. Ugyanis az oxigént keverik PG gázzal, ez hajtja meg az ilyen vasvágó gépet. Egy olyan cégnek, amelyik épületek bontásával foglalkozik, ez által mindig szüksége van megbízható, állandó oxigénpalack ellátásra.

Ezt úgy lehet megvalósítani, ha keresel egy profi céget, ami ilyenek árusításával és cseréjével foglalkozik. Egyik ismerősöm építőipari cége ettől a cégtől szokta rendelni, cseréltetni őket.

Évtizedek óta a szakmát űző vállalatról van szó, ezt tükrözi a kínálat, a szakértelem, és a rendelések átfutási ideje is. Az ismerősömnél előfordult olyan, hogy egy épület bontását szerdán tudták elkezdeni, ám kedden este vették észre, hogy nem lett feltöltve az oxigénpalack készlet, ám szerencsére egy napon belül ki tudták cseréltetni őket, ezért nem csúsztak ki a határidőből, nem kellett sok napot várni a megoldásra. Arról nem is beszélve, hogy ez egy futár szolgáltatás, tehát nem a vásárlónak kell elvinnie egy gázcseretelepre a cserélni kívánt palackokat, hanem a kért címre kihozzák azokat.  

A kínálatban hét különböző palacktípus szerepel, kezdve a legkisebb 5 literestől egészen a legnagyobb, 50 literesig. Milyen érdekes, hogy mikor az ember cipel egy 50 literes oxigénpalackot, akkor igazából a palackon kívül rengeteg levegőt cipel, a földi élethez szükséges alapvető összetevőt, amit annyira magától értetődőnek veszünk, hogy csak akkor gondolunk rá, ha valamiért nincs elegendő: „nyisd ki az ablakot, alig van levegő”.

Ha elmész egy MÉH telepre, akkor ott is megszokott látvány az oxigénpalack, hiszen ugyanúgy annak a segítségével működik az ottani vasvágó gép is.

De mire jó még az ilyen módon „csomagolt” oxigén, mire lehet még használni? Pl. a fém elvágásán kívül az acélgyártásban is nagy szerepet játszik. Az ipari környezetben használják az ilyen nagyobb, 50 literes kiszereléseket. Még hegesztéshez is használnak oxigént, tehát bárhol , ahol építkezés, vagy valamilyen barkácsolás zajlik, és hegesztőt is használnak, akkor mindenképpen lesz ott oxigénpalack is, hiszen azzal „ütik fel” a gázt, amivel hegesztenek, és az oxigén segítségével tudják elérni az ideális hőfokot.

Bármekkora méretű palackot rendelsz, nagyon nagy elővigyázatossággal kell rátolni azt, mert fokozottan robbanásveszélyes. Ezért a benzinkúton megszokott előírásokat kell egy palack közelében betartani. Tehát ne dohányozz mellette, ne használj nyílt lángot, se gyufa, se gyújtó, és ezen kívül úgy tárold, hogy a közelében ne legyen semmi esély arra, hogy bármi is lángra kapjon egy balszerencsés pillanatban.

Ha egyszer is vesz az ember oxigénpalackot, akkor előkerülhet a téma, hogy vajon, hogyan állítják elő az ilyesmit? Azt nagyjából mindenki tudja, hogy a földi levegő 21%-a oxigén. Ám azt tudtátok, hogy a földkéreg fele is oxigénből van? Vagyis a súlyának a fele, szabad és kötött formában oxigénből áll! Na erre biztosan nem gondoltál ma tusolás közben.

Előállítása legnagyobb részben a levegő frakcionált desztillációja révén történik. Ez nem egy kémiai blog, szóval ha érdekel az ilyen bővebben, akkor keress rá! Van még egy ilyen jó kifejezés, mert van egy másik módja az oxigén előállításának, ez pedig a víz elektrolitikus bontása következtében történik.

Ha kezedbe veszel egy oxigénpalackot, akkor a következő dolgokat veheted észre rajta. Bármekkora is legyen a palack, mindig varrat nélküli acélpalackokkal fogsz találkozni, ami azt jelenti, hogy egyben van az egész palack acélból, így biztosítják a nagy szilárdságot. Egy 50 literes palack esetében ez az acél elég nehéz tud lenni! Azt gondolja az ember, hogy ó csak oxigén van benne, biztosan nem nehéz. Aha, persze, de maga a palack az lehet, hogy 50 kilós, mert irdatlanul erős acélból van! Szóval az acél előállításához szükséges oxigént acélban tároljuk. Ez most jutott eszembe, milyen vicces. Akkor ez azt engedi feltételezni, hogy az acélgyártás előtt vagy nem acélban tárolták az oxigént, vagy ha még nem léteztek akkor az ilyen palack típusok, akkor valami kezdetlegesebb megoldás lehetett az első gyártási folyamat.

Na de szakadjunk el tényleg az ilyen ipari dolgoktól, ahol használnak még oxigénpalackot? Az orvostudomány területén! Különböző betegségek esetén nagyon jól jön az oxigénpalack, és egyébként ma már van otthoni oxigénterápia is. Ez azt jelenti ,hogy bizonyos betegségek esetén az orvos előírhat oxigénterápiát, és ez esetben ugyanúgy kell majd rendelni palackcserét, mint a az építkezéskor használt palackok esetében.

Ezeken kívül még oxigént a búvárok szoktak használni. Milyen szívás lehetett az oxigénpalack előtti időkben búvárkodni? Jó, bizonyos mélységig meg lehetett oldani egy csővel a dolgot, de arra nagyon kellett figyelni, hogy ne akadjon be semmibe és ne sérüljön meg. Mégiscsak sokkal jobb úgy kóricálni a tengerben, hogy szabadon lehet mozogni nagyobb félelmek nélkül.

Szóval látszik, hogy igenis nagyon van értelme az általunk készpénznek vett oxigént előállítani és palackozni, mert számtalan területen használják, amint a fentiekből ez kiderült, és én még nem is törekedtem arra, hogy megemlítsem az összes lehetséges felhasználási módot.

Ne feledjétek, ha szeretnétek valaha ilyesmit rendelni, akkor a fenti céget nyugodt szívvel tudom ajánlani nektek, nem fogjátok megbánni és még csak mozdulnotok sem kell majd érte, hogy megkapjátok a kis palackotokat!