Mik a jövő szakmái

Elgondolkodtál már rajta, hogy mennyi szakma veszett el az idők során? Ahogy telik az idő, elvesznek, a régmúlt idők szakmái. Számos szakma kihalóban van. Ilyen a cipész, suszter, fazekas. Olyan, mintha rájuk már nem lenne szükség.

Régen, és most

potters-410295_1280Régen nem volt ennyi szakma, ennyi lehetőség, ami közül lehetett válogatni. Csak olyan szakmák voltak, amikre szükség is volt az életben. A kihaló szakmákra még most is szükség lenne, de sok esetben, nincs aki tovább vigye azokat. Lassan, nem is lesz aki tovább adja őket, mert sok embert nem érdekelnek.

Én nagyon szerettem volna sokáig megtanulni a fazekas szakmát. Hogyan tudok, a két kezemmel tányért készíteni, milyen lehet abból enni, vagy éppen inni. A kemencében kiégetni őket, festeni…mindent megtanulni róla. Hiszen, ez is a hagyományunk része, amit ha senki nem tanul meg, elveszik a múltba. Sajnálom, hogy nincsen lehetőségem rá, hogy megtanuljam, nincsen kitől?.

Számos esetben akinek lenne lehetősége valakitől megtanulni, azt pedig nem érdekli.

Most mindenki a számítógéppel van elfoglalva, ez a jövő. Már nem érdekli az embereket az, hogy szakmát keressenek, tanuljanak, mindenki az informatika felé hajlik. Ez lenne a jövő?

Hiszen, lassan mindent megcsinálnak helyettünk a gépek. Ezért is nincs szükség a két kezi munkásra, mert 10 ember munkáját, elvégzi sok esetben egy gép, amit még fizetni sem kell, nincs vele gond, nem jár neki fizetés, minden könnyebb lesz lassan a gépekkel. De mi lesz velünk? Ha nem fogunk kelleni sehová? Elgondolkodtál már rajta? Ha mindent a robotok, gépek fognak végezni, akkor velünk, emberekkel mi lesz? Miből lesz fizetésünk, ha nem lesz munkánk, és miből fogjuk majd eltartani a családunkat?

Biztos ez a jövő kell nekünk

Persze, tudom, haladni kell a korral. Nem gondolnám, hogy maradi lennék. Sok modern dolgot szeretek, ami régen nem volt, most pedig igencsak hasznos, és megkönnyíti az életünket.

De én azért sajnálom a hagyományainkat, a régi dolgok elvesztését.

Emlékszem, gyerekkoromban még igyekeztek ezeket ápolni, és még én is jártam szövő szakkörre. Minden féle dolgot készítettem, a két kezem által szőtt alkotásokból. Készült tolltartó, neszesszer, de egy alkalommal még kádkilépőt is készítettünk. Nagyon szerettem.

Vagy milyen jó lehetett régen, a könyvkötő szakma. Mikor a sok külön álló könyvből, elkészítették a könyvet. Ahogyan összefonták, két kezi munkával. Mára ezt is gépek végzik, de lassan könyvekre sem lesz szükségünk, hiszen számítógépen mindent megtalálunk.

A mai kor szakmái

Azt gondolom, az informatika világát éljük. Aki a gépekhez ért, annak lesz jövője. Persze ehhez nyelvtudás is szükséges, mégpedig az angol. Nem baj, ha valaki nem tanult idáig angolt, hanem valamilyen más nyelvet, mint régen az oroszt például. Ma már számos nyelviskola van, akik könnyen segítenek ezen a problémán. Budapesten, a 3. kerületben itt, van egy nagyon jó angol nyelvtanfolyam. A barátnőm férje is oda járt, hogy megtanuljon angolul jobban, mert neki is a számítógéppel kellett dolgoznia, de nem igazán értette, így ez egy jó lehetőség volt a számára, és így megtarthatta az állását is.

Aki nyelveket tud, azé a jövő. A nyelvekre mindig szükség lesz. Akár idegenvezető, vagy informatikus, vagy tolmács, mindegy melyiket nézzük.

Sok szakmával külföldön jól el lehet helyezkedni. Mindenképpen érdemes alaposan átgondolni, hogy milyen szakmát is választunk magunknak.