Hogyan lesz egyik napról a másikra kandallóm?

Alig van olyan munka a világon, ahol ne kéne naprakésznek lenni. Ráadásul ez nem is mindig az adott szakma alapos ismeretét jelenti, hanem egyes esetekben egészen más területekkel is tisztában kell lennünk, ha mindig sikeresek akarunk maradni.

Hogyan maradok naprakész?

A megoldás az, hogy nem kell mindig mindent tudni. Nem lehetek minden téma szakértője, sőt, már akkor sikeresnek mondhatja magát az ember, ha egyetlen dologban a lehető legprofibb. Viszont érdemes minél több területtel még idejében megismerkedni, hogyha aztán szembekerülünk vele életünk egy későbbi szakaszában, már ne egy teljesen ismeretlen terepen kelljen mozognunk.

Huszonévesen, még a diploma megszerzése előtt a sors úgy hozta, hogy sok mindenben kipróbálhattam magam. Az egyetem mellett dolgozni kellett, és ahogy egy jó diákmunkáshoz illik, mindent elvállaltam, amivel pénzt tudtam hazavinni. Így töltöttem el egy kis időt például kandallók építésével is.cabin-960985_640

Nem tartott tovább néhány hétnél, igazából a munkában is alig vettem részt, csak a szakembereknek hordtam a szerszámokat, és segítettem a kisebb feladatokban. Így viszont volt időm arra, hogy figyeljek. Amíg mások unottan néztek volna ki a fejükből, én kérdezősködtem és megfigyeltem, aminek köszönhetően egészen sok mindent megtanultam a kandalló áraktól kezdve a cserépkályha építés rejtelmeiig.

Hol használtam ezt fel később?

Az még a kisebbik előny volt, hogy megtudtam, milyen lehetőség rejlik a kandallókban nemcsak fűtés, de esztétikai szempontokból is. A leghasznosabb az volt, hogy mikor egyszer munka közben merült fel egy ügyfelem kapcsán, rögtön megmutathattam „szakértelmemet” a témában, amitől persze egyből másképp néztek rám.

Ritkán gondolunk bele, hogy igazából mit jelent a sokoldalú szó. Túlzás lenne azt mondani, hogy olyan emberre jellemző ez, aki rengeteg dologban szakértő. Az igazság az, hogy elég, ha sok mindenhez értesz egy olyan szinten, hogy tudj róla beszélgetni másokkal.