Hogy találok szobalány állást Ausztriában

hotel-sacher-116745_640Sokat gondolkodtam, mielőtt arra az elhatározásra jutottam, hogy külföldön keressek munkát. Nem tervezem, hogy kint maradjak örökre inkább csak időközönként szeretnék kimenni, szezonokra.

Az ausztriai munkák

Sokan találnak maguknak megfelelő munkát külföldön, én miért ne találnék magamnak megfelelőt?. Egy bajom van, hogy nincsen vendéglátó végzettségem, így sajnos a felszolgáló, és a szakács szakma kiesik. Nem mintha nagyon vágynék ezek valamelyikére, de ezek a kelendő szakmák egyike.

Persze, a hozzám hasonlóknak sem kell aggódnia, hiszen nekünk is van munka. Anna barátnőm is szobalányként dolgozik kint Ausztriában. Már 2 éve jár ki külföldre. Soha nem panaszkodott. persze volt olyan hely, ami jobb volt, s olyan is, ami rosszabb. Hozzá kell tennem, sehonnan nem jött haza, a szezont mindenhol végigcsinálta, csak nem ment vissza utána oda. Ez a hely, ahol most van, másodszorra hívták vissza, szerencsés. Tőle kértem segítséget, hiszen már jártas, segítsen nekem, meséljen a kinti munkáról.

A tapasztalatai

Nagyon rossz tapasztalata nem volt. Persze minden ember más, és mindent máshogyan él meg. Ami biztos, hogy eddig mindenhol kifizették rendesen. Egy hely volt, ahol ment egy kis huza-vona, de végül ott is rendesen kifizették a bérét.

Szóval a munka. Egy szobalány sok mindent csinálhat kint. Ha nagyobb hotelbe megy, akkor télen, a sí részleg is hozzá tartozhat, vagy a wellness részleg is. Ami minden esetben biztos, hogy szobát kell takarítania, és a közös folyosókat, esetleg az ott lévő közös mellékhelyiségeket de ezt minden esetben elmagyarázza a tulaj, hogy pontosan mi is lesz a dolgunk.

Anna elmondása szerint eddig csak 3 vagy 4 csillagos hotelben dolgozott. Volt ahol jobban elfáradt, volt ahol kevésbé.

A munka idő

Erről is tájékoztatnak minket akkor, amikor a többi dolgot is megbeszéljük, és mindent letisztázunk. Minden hely más. Több példát is fel tudok sorolni, amiket ő mondott nekem: Van hogy reggel 8-14 óráig dolgozott mint szobalány, ez idő alatt szobákat takarított, és 2 órát pedig este besegített a konyhában. De van olyan is, hogy valaki 8 órán keresztül mint szobalány dolgozik, ez az alap talán. Olyan is előfordul, hogy megoszlik a munkaidő, a reggel, és az este között, ami azt jelenti, hogy reggel dolgozik 4 órát vagy 5 órát, és így a maradék időt este megy vissza letölteni. Persze olyan is előfordulhat hogy csak 6 órás munkakört töltünk be. A munkanapok is változóak lehetnek, hiszen van aki 5 napot dolgozik, de olyan is, aki 6 napot választ. Persze ebben az esetben, a fizetés is több.

Anna véleménye szerint, egyre népszerűbbek manapság, a szobalány állások Ausztriában. Szerinte azért, mert igen jól keresnek kint a szobalányok, és a munkájukat is megbecsülik. A keresetük, a hazai viszonyokhoz képest igen csak magas. Míg itthon egy takarító maximum 80 vagy 100 ezer forintot kaphat, addig kint ennek a sokszorosát is megkeresheti. Ki ne akarna ugyanazért a munkáért több pénzt kapni? A hazai kereset többszörösét?

Ja, és akkor arról még nem is beszéltem, hogy a szállásunk adott, és az ellátás is, hiszen a reggelit, és az ebédet, vacsorát is. Így tulajdonképpen semmire nem kell költeni, minden keresetet félre lehet tenni.

Egy-egy ilyen szezon alatt, aki ügyes, félre tud tenni akár több mint egy millió forintot is. Valljuk be, ki ne szeretne ennyi pénzt keresni pár hónap alatt?