Egy nagyon hasznos gyárlátogatás tanulságai

Évek óta egy kis műszaki üzemvezető helyetteseként dolgozom. Elégedett vagyok a munkámmal és a főnököm is nagyban támogat, ezért nem lehet panaszra okom. Van egy megszokott munkarendem, egy minden nap ismétlődő fix menetrend. Hiába vagyok helyettes vezető, egy pontosan beállított napirend szerint működünk.

A nagy megbizatás

Néhány hónappal ezelőtt azonban egy nagyon izgalmas megbízást kaptam. Az elkészült termékeinket, mielőtt elszállítanánk az üzletekbe, egy raktárban tároljuk körülbelül 20 kilométerre az üzemtől. A raktár vezetője már egy ideje panaszkodik rá, hogy nincs elég hely, holott maga az épület nagyon tágas, nagy belmagassággal rendelkezik, mégis problémát jelent a termékeink szakszerű tárolása. A főnököm pedig elérkezettnek vélte a pillanatot, hogy egy kicsit felújítsuk a raktározási rendszerünket. Egyrészről szerette volna, ha az elkészült áru nem sérülne és rongálódna tárolás közben, mert sajnos az elmúlt egy évben erre is akadt példa. Másfelől a raktárosunknak is a kedvére szeretett volna tenni.

Én ugyan a cég üzemében dolgozom és megkérhetett volna valakit az irodarészlegről is, de engem választott, hogy koordináljam a folyamatokat. Ezt nagyon jó jelnek veszem, elég régóta vagyok már helyettes. Remélem, hogy a közeljövőben kilátásba helyeznek egy előreléptetést. De ahhoz, természetesen, nagyon jól el kell végeznem a részemre kiadott feladatot. Azzal már ugyanis tisztában van a főnököm, hogy a jelenlegi munkámat tökéletesen végzem el.

A gyárlátogatás megszervezése

Az egyik munkanapomon, miután kiosztottam a feladatokat az üzemben, átmentem a raktárba, hogy egyeztessem a kéréseket és az igényeket az ottani vezetővel. Így, hogy a saját szememmel láttam a helyzetet, valóban indokolt egy alapos felújítás. Mivel egy teljes felújításban egyikünk sem kompetens, még nem volt alkalmunk kipróbálni magunkat ilyen területen, úgy döntöttünk, hogy tanácsot kérünk. Körbekérdezősködtünk az ügyfeleink között és sikerült is leszervezni egy gyárlátogatást a következő hétre.

Elintéztük a munkahelyünkön a helyettesítést és kiszálltunk a céghez, akik kedvesen felajánlották, hogy körülnézzünk náluk. Először képeket és videókat mutattak a korábbi állapotokról, majd megnézhettük a raktározási rendszerek jelenlegi állapotát. Összehasonlíthatatlan volt a különbség. Fantasztikus munkát végzett a cég, akiket felkértek a korszerűsítésre. Úgy éreztük, az már nem kérdés, hogy mi kikhez fogunk fordulni. Kérésünkre elmesélték az egész folyamatot és az is nagyon szimpatikus volt számunkra, mert gyakorlatilag mindent elintéztek helyettük. Ennek a cégnek a raktára is hasonló helyzetben volt: nagyjából tudta, hogy mire volna szüksége, de nagyobb ötletei nem voltak a kivitelezést illetően. Ezért nagyon sokat segített nekik a RackingLog munkatársai.

raktározási rendszerek

Hogyan csinálják ezt mások?

Elmondták, hogy először a munkatársaik kijöttek a raktárba és meghallgatták az elvárásaikat, megnézték a terveiket. Ezt követően állították össze az egyéni ajánlatukat. Ez egészen kivételes hozzáállás. Nagyon sok helyen látatlanban készítenek látványterveket, ráadásul már ezért is elkérik a tiszteletdíjat. Itt azonban nem erről van szó. Már ez a folyamat is teljesen ingyenes. A konkrét együttműködés csak azután kezdődik, miután a tervek és az elvárások a lehető legközelebb kerülnek egymáshoz. Az is szuper, mesélték a kollégáink, hogy a szakemberek a tervekben rámutattak olyan dolgokra, amikre ők maguk nem is gondoltak. Például hogyan lehet kihasználni az eddig üresen álló, vagy nem jól berendezett sarkokat és kisebb helyiségeket. Abszolút kihozták a maximumot a területből. Kicsit aggódtunk, hogy a legyártás és szállítás után a saját munkásainknak kell majd szenvedni az összeállítással, de megnyugtatásunkra közölték, hogy erről szó sincs, hiszen ezt a munkát is a raktározási rendszerek cége vállalja magára. Tehát az első megmozdulástól az utolsóig a teljes folyamatot végigviszik. Nekünk csak annyit kell tennünk, hogy felhívjuk őket telefonon és megbeszéljük az első találkozót.

A mi példánkból is csak tanulni lehet

Elkértük a cég elérhetőségét, mert nem csak az üzleti partnerünk ajánlása keltette fel a figyelmünket irányukban, hanem az is, hogy a saját szemünkkel láthattunk magas színvonalú munkájuk eredményét. A megbeszélések során az is kiderült, hogy hosszú távon vállalnak garanciát a saját termékeinkre. Ebben a hozzáállásban nagyon hasonlítanak a mi álláspontunkhoz. Saját tapasztalataink szerint pedig, aki több évre is mer garanciát adni, az csakis jó terméket árul. A mi példánk legalábbis ezt bizonyítja. A főnököm is roppant elégedett volt a munkámmal. Elárulta, hogy tényleg kiadhatta volna ezt a feladatot másnak, de ő mindig két lépéssel előre jár és tervezi a jövőt. Kíváncsi volt ár, hogy elbírok-e egy ilyen volumenű projekttel. Szeptemberben pedig előreléptetnek ügyvezető igazgatóvá! Tehát minden szempontból elmondhatom, hogy a raktározási rendszerek lettek a szerencsém jelképei.