A tudatos tervezés, már gyermekkorban kezdődik

Már a terhességem alatt is sokat olvastam a babavárásról, gyermeknevelésről és kismamás dolgokról, hiszen teljes mértékben előre tervező típus vagyok. Páromat gyakran az őrületbe kergetem vele, azonban ő is beismerte, nem mindig rossz, ha tervezünk előre.

Miután megszületett kislányunk, elkezdtem kutatni azután, hogy mivel lehetne egyszerűen, gyorsan és játékosan fejleszteni tudását. Mint megtudtam, vannak olyan készségfejlesztő játékok, amiket már akár egy éves kortól is játszhat, és ezek a játékok akár felnőtt korig terjednek, ami azt jelenti, hogy ugyan gyerekeknek készül, mégis az egész család számára érdekes tud lenni. Valamint a gyermekünkkel eltöltött idő, amit játékkal időzünk, értékes számára és számunkra is.

Ezen kívül speciálisan megkülönböztetik, hogy minek a fejlesztésére alkalmas egy-egy játék. Vannak kirakósok, memória játékok, szókirakók. A
készségfejlesztő játékok sora és változatossága végtelen.

Ami nagyon bevált számunkra, az az első pár évben a gyümölcs kirakós játék,majd ezt követte az örök kedvenc, a memória játékok. Végül pedig az iskola előtti években a vonalvezetést és rajzolást gyakorló munkafüzetek játszottak nagy szerepet gyermekem életében.

Mindezt egy helyen megtaláltuk a jatekwebshop.eu oldalon. Ebben a webshopban az a nagy segítség számunkra, hogy különböző kategóriák közül választhatunk, majd ezeknek számát is különféle szűrők segítségével lecsökkenthetjük. Így ha kislányunk 5 éves, akkor beállítjuk a keresőt, hogy Lányoknak keresünk, vagy Lányoknak és fiúknak, ezután pedig beállítjuk a kor kategóriát, tehát megnyomjuk, hogy 5 éves kortól, vagy 3-5 éves kor. Ez még tovább szűkíthető árkategória, mesehősök valamint gyártó filterrel. Így igazán könnyű megtalálni gyermekünk számára a tökéletes játékot. Nekünk is sikerült, mi a következőket választottuk:

Egy éves korától, olyan játékot szerettem volna találni számára, ami a szín- és formafelismerés készségeit is fejleszti, ezenkívül pedig a finom mozgások koordinációja is fejlődik. Erre találtunk egy szuper kirakós játékot, ahol aranyos, mosolygós gyümölcsöket kellett a helyükre rakni.

A memória játék szerintem mindenkinek ismerős. Habár felnőtt korban is karban tartja az agyműködést, három éves kortól különösen ajánlott a gyermekeknek, ugyanis ebben a korban különösen érdekes lehet számára, valamint agyműködése is megtanulja kezelni az ilyen feladatokat.

A vonalvezetést gyakorló készségfejlesztő játékok nagyon jó előkészítők az iskolára, ugyanis különböző alakzatok megtanulásával, annak lerajzolásával fejlődik a kézügyesség és a koncentráció is. Az alakzatok sikeres lerajzolása után, már könnyebb lesz a betűk leírása, megjegyzése is.

Ma már csodálatosan változatos és bő a kínálat gyerekjátékok terén, ezért érdemes figyelembe venni, hogy milyen játékot adunk a gyermek kezébe. Persze én is tudom, hogy néha nem lehet a Jégvarázsos Elza babát kikerülni, azonban olyan játékokat is érdemes választani gyermekünknek, amelyek készségeiket fejlesztik. Ha pedig együtt játszunk velük, nekünk is különleges élményt nyújtunk.